Podcàsting: Musicat d’iCAT FM

23 07 2008

Descarrega aquest article en PDF

PODCÀSTING

Tècnica per a crear i difondre arxius radiofònics, de so i de vídeo per Internet que permet que l’usuari, per mitjà d’una subscripció, pugui descarregar els arxius al seu ordinador de manera automàtica i escoltar-los o veure’ls quan vulgui, ja sigui des de l’ordinador mateix o bé, especialment, des d’un reproductor portàtil. (TERMCAT)

Del Podcàsting en si, en podem fer un ús pedagògic actiu o passiu.

Entenem per ús actiu el fet de crear nosaltres mateixos material pedagògic inèdit que podem després penjar en línea per al consum dels nostres estudiants. Exactament el que hem vist en aquestes jornades amb la pràctica de podcàsting.

Ara bé, del Podcàstig, també en podem fer un ús com a consumidors passius dels continguts que, els mitjans, especialment radiofònics, ens ofereixen a internet per després, si volem, fer-los servir per a les nostres classes, directament a l’aula i/o posant-lo a l’abast dels nostres estudiants (per mitjà del correu electrònic, o mitjançant la descàrrega controlada en un entorn virtual d’ensenyament i aprenentatge).

En el temps mort dels mitjans de transport urbans, al gimnàs o durant una caminada o volta en bicicleta de cap de setmana, un iPod o qualsevol altre reproductor portàtil permet assaborir relaxadament l’actualitat cultural i social dels Països Catalans. A més, el podcàsting ens ofereix la possibilitat de descarregar-nos no només un programa sencer sinó aquella secció o espai que més ens interessa, és a dir, fer un consum realment a la carta i, a vegades, si tenim sort, sense publicitat i tot!

La tertúlia i l’Alguna pregunta més? del Matí de Catalunya Ràdio, el Minoria absoluta de RAC1 o el programa MusiCAT d’iCATfm són alguns dels programes de ràdio que a mi, personalment, més m’han mantingut lligat al país en aquests últims 4 anys d’exili acadèmico-professional.

EXEMPLE D’APLICACIÓ PRÀCTICA:

Descobrir, descarregar i editar cançons o fragments del programa MusiCAT, accessible a partir del servei de podcàsting d’iCATFM.

Requisits tècnics :

· iTunes : descàrrega del programa

· Audacity (en català) : descàrrega del programa i manual

Preparació:

  1. Identificar un fragment o peça musical d’un programa concret que ens interessi
  2. Obrir el fitxer mp3 del programa amb l’editor d’àudio Audacity; trobareu el fitxer mp3 a la carpeta : elsmeusdocuments/lamevamúsica/iTunes/itunesmusic/podcast/MusiCAT
  3. Seleccionar i aïllar el fragment concret eliminant la resta de continguts del programa.
  4. Exportar en forma de mp3 amb el fragment seleccionat, idealment amb la sintonia o entradeta del programa per a fer palès que aquesta peça té un origen radiofònic.

Exemple : Mercè, de Maria del Mar Bonet (MusiCAT, programa de l’11 de setembre de 2007)

Fragment del programa especial de l’11 de setembre de 2007, amb la sintonia d’iCAT Fm, l’entradeta de la persona entrevistada explicant per què relaciona aquesta cançó amb la Diada nacional i finalment, de nou, la sintonia amb que hem començat.

[blip.tv ?posts_id=1103010&dest=-1]

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: