Bloc com a entorn virtual de CLE

20 07 2008

Descarrega aquest article en format PDF

Els entorns virtuals d’ensenyament i aprenentatge, com WebCT o Moodle (programari lliure), són un complement important per als cursos presencials convencionals.

Són plataformes ideals per a :

· Penjar material (en format mp3, word, PDF, etc.)

· Organitzar el curs amb un calendari per a planificar els treballs pràctics, exàmens, etc.

· Centralitzar una selecció de webs de referència (diccionaris, traductors, ràdio, televisió…)

· Facilitar la comunicació entre alumne i professor però també entre els mateixos alumnes per mitjà d’un fòrum, per exemple.

Els entorns virtuals d’ensenyament i aprenentatge clàssics, com els mencionats anteriorment, són eines molt completes però que exigeixen la mediació d’un administrador especialitzat pel que fa els accessos, calendari d’operativitat, etc. Dit d’una altra manera, per a gestionar-los, no som del tot autònoms, depenem sovint dels serveis tècnics del centre on treballem. Així doncs, si el vostre centre o universitat no us facilita un entorn d’aquestes característiques, o senzillament voleu ser del tot autònoms , sempre podeu crear un entorn propi a partir d’un espai gratuït i de gran usabilitat com és el cas del servidor de blocs gratuït
WordPress que, entre moltes altres prestacions, ofereix la interfície en català.

BLOC : Pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s’actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos. (TERMCAT)

EXEMPLE PRÀCTIC :
WordPress “CTL1030 Catalan débutant”

Lloc web d’un curs per a estudiants quebequesos d’intercanvi als PPCC: http://www.ctl1030.wordpress.com

Des d’un punt de vista estrictament unidireccional, de professor a alumne, el bloc pot servir per a catalogar els enllaços d’interès per als estudiants, publicar els solucionaris o el material per a fer determinades tasques, etc. És aquest tipus de web el que teniu d’exemple.

Si ho desitgeu, i per no haver de muntar de zero un lloc web d’aquestes característiques, em podeu escriure un correu electrònic a l’adreça cleitic@gmail.com i us faré arribar un fitxer que us permetrà importar la estructura i continguts del web que acabeu de visitar. Així, en qualsevol nou espai WordPress que creeu, només haureu de personalitzar l’espai, aprofitant així els enllaços web de referència, entre altres.

Requisits tècnics:

WordPress 

BlipTv (opcional: per a penjar vídeo o àudio)

Per altra banda, si volem fomentar un espai més participatiu, podeu donar accés als estudiants per a que puguin editar ells mateixos determinats continguts del bloc. Per exemple, demanant-los que hi pengin directament la seva producció escrita, amb l’avantatge que podran condimentar els seus textos amb vídeo, imatges, etc. Fins i tot, i per fomentar l’intercanvi entre els mateixos estudiants, se’ls pot demanar que llegeixin els textos dels seus companys i que, per a deixar-ne constància, hi deixin un breu comentari.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: